Gedachten & Gevoelens

Ook al ben je gezond van lijf en geest, je moet als het ware gemotiveerd zijn om iets met de eerste seksuele prikkels te gaan doen. Dat hangt vooral af van hoe je in je vel zit.

Gedachten aan andere zaken waar je op dat moment veel mee bezig bent, kunnen ervoor zorgen dat je besluit nu even geen zin te maken voor een vrijpartij. Andere dingen aan je hoofd dan seks kunnen het seksueel verlangen om zeep helpen. Meestal is dit een tijdelijke fase in je leven of een logisch gevolg van de omstandigheden. Soms kan het een belemmering worden in de seksuele relatie. Om te voorkomen dat partners klagen dat er altijd wel iets anders belangrijker lijkt dan seks is het nodig over deze belemmeringen met elkaar te praten.

Gevoelens van angst en schaamte kunnen in de weg staan om seksuele prikkels door te laten en positief te ontvangen. Misschien ben je bang dat je verwachtingen niet uitkomen of dat je het gevoel hebt aan de verwachtingen van je partner te moeten voldoen. Je kunt ook bang zijn je partner te kwetsen als deze op een andere manier of vaker seks wil. Of je schaamt je voor jezelf, of je denkt dat je partner je niet aantrekkelijk vindt. Een goed gevoel over jezelf en je partner maken het veel makkelijker om seksuele prikkels toe te laten.


Wat kun je eraan doen als je gedachten of gevoel in de weg zitten?

Tips:

    • Gun jezelf en je partner de tijd om te ontspannen en intimiteit toe te laten.
    • Ga na wat jouw wensen zijn, voor welke prikkels je het meest gevoelig bent en welke voorwaarden nodig zijn om aan je eigen seksualiteit uiting te geven
    • Praat erover; als je andere zaken uit je hoofd kunt zetten, komt er ruimte voor andere dingen. Bij ernstige problemen kan een arts of seksuoloog je eventueel helpen