Hoe kom je aan “geen zin”?

Soms heeft  een  afname in seksueel verlangen een duidelijk medische, psychologische of relationele oorzaak, maar vaak  ook niet. De vraag is dan natuurlijk waardoor komt het dan?

Waarschijnlijk valt daar geen duidelijk antwoord op te geven evenmin als op de vraag waarom andere mensen wel seksueel verlangen hebben. Seksueel verlangen is voor een groot deel een raadsel. Waarom hebben mensen zin in seks en waardoor?

Lang is er gedacht dat seksueel verlangen vast ligt in de natuur en als het ware vanzelf -“spontaan”- ontstaat. Inmiddels weten we dat dit misschien bij mannen soms wel het geval lijkt, maar dat seksueel verlangen bij vrouwen over het algemeen meer het gevolg is van reageren op bepaalde prikkels: gedachten, wensen, fantasieën, gevoelens, aanrakingen, het ervaren van intimiteit met een partner, prikkelende beelden etc. Hierdoor kan je in de stemming komen en vervolgens beslissen om wel of niet iets erotisch/seksueels te gaan doen, afhankelijk van de verwachting of die seksuele activiteit iets plezierigs zal opleveren.

Lees verder >>>