Lijf & Prikkels

Wil je aan seks beginnen en er plezier aan beleven, moeten op de eerste plaats je lichaam en geest in staat zijn om op seksuele prikkels te reageren. Of dat gebeurt hangt af van ingewikkelde chemische processen in het brein, waarbij allerlei stoffen zoals hormonen en zogenaamde neurotransmitters een rol spelen. Zo komt bij vrouwen met een ernstig tekort aan het hormoon testosteron of bij vrouwen met een depressie, waarbij stoffen als serotonine een rol spelen, de onbewuste start van zin en opwinding veel moeizamer tot stand. Zij zijn als het ware veel minder gevoelig voor seksuele prikkels, hun “startmotortje” komt moeilijker op gang.


Je kunt dus lichamelijke of geestelijke klachten hebben waardoor de seksuele prikkels niet goed verwerkt worden

Lichamelijk

  • gebrek aan testosteron, een hormoon dat nodig is voor de ontwikkeling van de manlijke geslachtskenmerken, bot- en spieropbouw en de stemming. Testosteron zorgt bij zowel mannen als vrouwen voor  het in gang zetten, bij voldoende stimulatie, van seksuele opwinding.
  • operatief verwijderde eierstokken of bestraling van de eierstokken, waardoor oestrogenen en testosteron sterk verminderd worden aangemaakt.
  • andere zaken, zoals ziekten als MS, verlamming, beroerte, waardoor de prikkelverwerking van het brein naar de geslachtsorganen en vice versa, is verstoord.
  • gebruik van geneesmiddelen die soms, maar niet altijd, de prikkelverwerking kunnen remmen, antidepressiva, virusremmers, antipsychotica, oestrogeenremmers en soms ook de anticonceptiepil.

Geestelijk

  • depressie, waardoor de stemming en je gedachtes zodanig zijn beinvloedt dat je anders op prikkels reageert dan een gezond persoon. Je verwacht bij een depressie geen positieve maar een negatieve uitkomst. Dit werkt remmend op de verwerking van seksuele prikkels.
  • trauma, zoals seksueel misbruik waardoor seksuele prikkels veel meer met angst worden geassocieerd dan met plezier.

Geen zin en toch helemaal in orde lichamelijk en geestelijk?

Als je geen zin hebt in seks en je lijf helemaal goed functioneert, kan het zijn dat er andere redenen zijn voor minder seksueel verlangen, zoals beschreven in Gevoelens & Gedachten of Partner & Omstandigheden.

Ook als er niet duidelijk iets mis is met je ”startmotor” zou het heel goed zijn kunnen zijn dat bepaalde chemische stoffen  je gevoeliger kunnen maken voor seksuele prikkels.